Együttműködési megállapodást írt alá a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság és a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala

A két szervezet közös célja a fogyasztói tudatosság és tájékozottság növelése a fogyasztóvédelmi és a szellemitulajdon-védelmi ismeretek terén, mind a hagyományos értékesítési csatornákon, mind online környezetben.

Az SZTNH és az NFH a jövőben együttműködik a feladat- és hatáskörükhöz kapcsolódó kormányzati szakpolitikák készítésében, a stratégiaalkotásban és a jogalkotás előkészítése területén. A célok megvalósítása érdekében a két szervezet közösen dolgozik a vállalkozóknak szervezendő képzéseik szakmai programjának összeállításában, a lakossági tudatosságnövelő intézkedések, kampányok szervezésében, az iskolarendszerű képzésekben megvalósuló oktatási feladatok megvalósításában, valamint a felnőttoktatásban a fogyasztóvédelmi és szellemitulajdon-védelmi ismeretek kölcsönös megjelenítésében. Egyik speciális kapcsolódási pontja e területeknek a hamisítás elleni küzdelem, hiszen a szellemitulajdon-jogokat sértő hamis áruk amellett, hogy megtévesztik a fogyasztókat a termék eredete felől, a legtöbb esetben gyenge minőségűek, és a fogyasztók biztonságára és egészségére is veszélyt jelenthetnek.

A hatóságok tájékoztatási kapacitásaik növelése érdekében együttműködnek az információcsere, információ-megosztás területén, meglévő infrastruktúrájuk, információs hálózataik kölcsönös rendelkezésre bocsátásával, valamint nyilvános adatbázisaik kölcsönös hozzáférhetővé tételével.

Az SZTNH iparjogvédelmi eszközeivel támogatja az NFH jövőbeni kezdeményezéseit, a Nemzeti Termék Kosár és a Fogyasztóbarát Embléma bevezetését.

2011/10/11